Expresní přeprava nebezpečných věcí - Zahradníčková, Olga (2010)
Diplomová práce pojednává o přepravě nebezpečných věcí v kurýrních službách. Tematicky je rozdělena do tří na sebe navazujících celků. První část se věnuje pojmu nebezpečné věci a jeho výkladu v různých právních normách. Blíže jsou popsána vybraná ustanovení Dohody ADR pro silniční a manuálu IATA DGR pro leteckou přepravu nebezpečných věcí. Na teoretickou část navazuje část praktická, která přibližuje praxi přepravy nebezpečných věcí vybranými kurýrními společnostmi a poskytované doprovodné služby. Také se snaží odhalit nedostatky, které při přepravě nebezpečných věcí nastávají. Třetí část práce zkoumá možnosti přepravy konkrétní zásilky, vakcíny proti vzteklině pro lišky od společnosti Bioveta, a.s. Jsou navrženy dva možné způsoby přepravy této vakcíny, popsány potřebné náležitosti, které je nutné dodržet a srovnány cenové nabídky zkoumaných společností na tuto přepravu.