Emigrace Kubánců do Spojených států amerických od roku 1959 do současnosti - Bačkovská, Eliška (2010)
Hlavním cílem této bakalářské práce je analyzovat vývoj kubánské emigrace od roku 1959, kdy se na Kubě dostal k moci Fidel Castro, do současnosti. Předpokladem pro dosažení hlavního cíle bylo dosažení cílů dílčích, mezi které patří analýza příčin kubánské emigrace, poukázání na spojitost mezi historickým vývojem Kuby a emigrací z ostrova do Spojených států, dále také charakteristika kubánské menšiny žijící v USA a možnosti budoucího vývoje kubánské emigrace. Práce je rozdělená do šesti kapitol zahrnující obecné vymezení migrace a její formy, stručnou historii mezinárodní migrace, dále se zaměřuje na USA - největší imigrační zemi světa. Nechybí zde hlavní imigrační toky ani sociálně ekonomická charakteristika imigrantů do USA. Jednotlivé etapy kubánské imigrace do USA od r. 1959 až do současnosti popsané ve čtvrté kapitole tvoří stěžejní část práce. Pozornost je také zaměřena na kubánskou komunitu žijící ve Spojených státech a budoucí vývoj kubánské migrace.