Podněstří v kontextu vývoje vnitřního uspořádání Moldavska - Ivanov, Vladimir (2010)
Bakalářská práce je zaměřena na představení a analýzu modelů vnitřního uspořádání sjednoceného Moldavska, přičemž je důraz kladen na vývoj koncepcí pro řešení podněsterské otázky v období 1990-2010. Problematika je zasazena do širšího historického, etnického a politického kontextu pro lepší orientaci čtenáře a pro možnost vyvodit přesnější závěry. Práce není pouhým přehledem kroků učiněných směrem k urovnání podněsterského konfliktu, snaží se poskytnout komplexní obraz dané problematiky, vystihnout záměry a pozice stran, pojmenovat faktory, ovlivňující situaci zásadním způsobem a nakonec naznačit směry pravděpodobného vývoje moldavsko-podněsterských vztahů v budoucnu. Kromě primárně zpracovaného tématu, poskytuje práce v širším měřítku základní obraz vývoje mezinárodních vztahů v oblasti a může posloužit jako podklad při jejich detailnějším studiu.