Konflikt v Kolumbii a jeho dopady na sousední státy - Lipková, Alena (2010)
Práce se věnuje tematice kolumbijského konfliktu. Jejím cílem je zhodnotit jeho dopady na sousední státy. Venezuela, Ekvádor, Brazílie, Peru a Panama se musejí vyrovnávat s invazemi kolumbijských guerill a polovojenských jednotek, přílivy uprchlíků, kteří hledají útočiště v jiných zemích před násilnostmi své vlasti nebo se stále se rozšiřujícím trendem pěstování nelegálních plodin. Do celé situace významně zasahují i Spojené státy americké, které se v rámci Plan Colombia snaží snížit množství kokainu, který se z tohoto regionu dostává na jejich trh. K dosažení hlavního cíle je využit i stručný vývoj konfliktu a charakteristika jeho nejvýznamnějších aktérů, analýza vztahů zemí v rámci konfliktu a 3 možné scénáře budoucího vývoje.