Ekonomie manželství v komparaci s přístupem sociologie - Ventová, Kateřina (2010)
Cílem této bakalářské práce je porovnat přístup ekonomie a sociologie k problematice manželství a rodiny. Při komparaci těchto rozdílných pohledů se práce zaměřuje nejdříve na metodologii a poté na tři oblasti rodinného života -- vstup do manželství, založení rodiny a rozpad manželství. Ve všech případech se snaží odhalit rozdíly a shody v postupech a závěrech obou vědních disciplín. Ekonomický přístup k manželství a rodině vychází zejména z díla amerického ekonoma Garyho S. Beckera. Empirická část práce je zaměřena na prověření platnosti hypotéz vysvětlujících změny v manželském a rodinném chování, jenž vyplývají z teoretické části práce. Tyto hypotézy jsou ověřovány na datech, která se týkají populace žijící na území České republiky.