Ekonomie manželství v komparaci s přístupem sociologie - Ventová, Kateřina; Brožová, Dagmar, 1958-; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem této bakalářské práce je porovnat přístup ekonomie a sociologie k problematice manželství a rodiny. Při komparaci těchto rozdílných pohledů se práce zaměřuje nejdříve na metodologii a poté na tři oblasti rodinného života -- vstup do manželství, založení rodiny a rozpad manželství. Ve všech případech se snaží odhalit rozdíly a shody v postupech a závěrech obou vědních disciplín. Ekonomický přístup k manželství a rodině vychází zejména z díla amerického ekonoma Garyho S. Beckera. Empirická část práce je zaměřena na prověření platnosti hypotéz vysvětlujících změny v manželském a rodinném chování, jenž vyplývají z teoretické části práce. Tyto hypotézy jsou ověřovány na datech, která se týkají populace žijící na území České republiky.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; sociologie rodiny; bakalářské práce; sociology of family; bachelor's theses