Residenční trh ČR v době hypoteční krize USA - Žemličková, Helena; Čermáková, Klára; Jaklín, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato bakalářská práce je zaměřena na rezidenční trh České republiky a na změny v bytové výstavbě v době finanční krize. Bytový trh může být ovlivněn nejen finanční krizí, ale také dalšími faktory, které nejsou na ekonomické recesi závislé. Prvním faktorem, na který se práce blíže zaměřuje, je změna zákona o dani z přidané hodnoty z roku 2008 a její možné vlivy na počet dokončených bytů. Ukazuje se, že nabídka i poptávka na rezidenčním trhu mohla být ovlivněna nejen změnami samotnými, ale i nejistotou týkající se budoucí podoby těchto změn. Druhým faktorem, kterým se tato práce blíže zabývá, je možný vliv demografické struktury na zahajovanou bytovou výstavbu. Jsou použity dvě časové řady -- časová řada počtu obyvatel České republiky, kteří se nachází ve věku 25 -- 39 let, a časová řada počtu zahájených bytů -- které jsou korelovány. Výsledky ukazují, že nově zahajovaná bytová výstavba v podmínkách České republiky nezávisí na počtu obyvatel v této věkové skupině. Práce dochází na základě zvolených předpokladů a použitých statistických dat k závěru, že změny v počtu zahájených bytů nemohou být přisuzovány vývoji demografické struktury.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bytová výstavba; bakalářské práce; housing construction; bachelor's theses