Rozvoj nízkonákladovej leteckej dopravy v Prahe - Drenčak, Ľubomír (2010)
Práca sa zaoberá témou nízkonákladovej leteckej dopravy v regióne hlavného mesta Praha a otázkou jej budúceho rozvoja. Prináša bližšie pochopenie charakteristických znakov odvetvia a faktorov, ktoré stimulujú jeho rast a posudzuje reálnosť projektu na výstavbu druhého medzinárodného letiska v okolí Prahy. Teoretická časť približuje základné vedomosti o letiskách, ich delení a fungovaní a ďalej sa venuje ich tržnému postaveniu, ktoré do veľkej miery ovplyvňuje mieru konkurencie medzi jednotlivými letiskami. Prvá časť je taktiež zameraná na charakteristiku typov leteckých prepravcov a ich vzájomných odlišností. Začiatok praktickej časti analyzuje minulý vývoj leteckej prepravy a jej jednotlivých segmentov na letisku Ruzyně a vymedzuje spádovú oblasť letiska. Pokračovanie druhej časti práce prichádza s matematickým modelom pre budúci vývoj nízkonákladovej leteckej prepravy a prezentuje 3 odlišné scenáre objemu prevádzky na plánovanom letisku Vodochody.