Ekonomická analýza trhu s pervitinem v ČR - Melíšková, Renata (2010)
Diplomová práce přináší ekonomickou teorii, dosavadní poznání a vlastní primární empirický výzkum. Konkrétně se zaměřuje na trh s metamfetaminem v České republice. V teoretické části sleduje jednotlivé ekonomické školy s důrazem na odlišnosti předpokladů chování účastníků na ilegálním trhu. Výzkum je primárně orientován na zjištění dopadů uvalené drogové prohibice na uživatele, výrobce a prodejce pervitinu. Hlavním přínosem práce je určení dosud nepublikovaných specifik nejen celého odvětví, ale i porovnání charakteristik uzavřené a otevřené pervitinové scény, kde překvapivě existuje vedle rozdílu v kvalitě produktu i odlišný přístup prodejců k zákazníkům. Z komparace s heroinovým trhem vyplývá trend vzájemné výměny pervitinu za heroin a také odlišnost konkurenčního prostředí. Výsledkem ekonomické analýzy je doplnění mezer v dosavadním poznání a vyvození závěrů, které jsou porovnány s ekonomickými studiemi a oficiálními přehledy o českém drogovém trhu.