Ekonomická analýza trhu s pervitinem v ČR - Melíšková, Renata; Běláčková, Vendula, 1982-; Kuchař, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce přináší ekonomickou teorii, dosavadní poznání a vlastní primární empirický výzkum. Konkrétně se zaměřuje na trh s metamfetaminem v České republice. V teoretické části sleduje jednotlivé ekonomické školy s důrazem na odlišnosti předpokladů chování účastníků na ilegálním trhu. Výzkum je primárně orientován na zjištění dopadů uvalené drogové prohibice na uživatele, výrobce a prodejce pervitinu. Hlavním přínosem práce je určení dosud nepublikovaných specifik nejen celého odvětví, ale i porovnání charakteristik uzavřené a otevřené pervitinové scény, kde překvapivě existuje vedle rozdílu v kvalitě produktu i odlišný přístup prodejců k zákazníkům. Z komparace s heroinovým trhem vyplývá trend vzájemné výměny pervitinu za heroin a také odlišnost konkurenčního prostředí. Výsledkem ekonomické analýzy je doplnění mezer v dosavadním poznání a vyvození závěrů, které jsou porovnány s ekonomickými studiemi a oficiálními přehledy o českém drogovém trhu.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; pervitin; diplomové práce; methamphetamine; master's theses