Dluhová krize státu Kalifornie - Surovec, Jan (2010)
Diplomová práce se zaměřuje na dluhovou a rozpočtovou krizi státu Kalifornie. Úvodní dvě části představují zejména některá specifika kalifornské ekonomiky a proces schvalování rozpočtu. Třetí část zkoumá ekonomicko-politický vývoj Kalifornie od fiskálního roku 1975-76 až po současnost. Další část poskytuje důkaz o změně struktury daňových příjmů a nárůstu reálné výše výdajů. Součástí čtvrté části je i vývoj zadlužení Kalifornie a jeho srovnání s jinými státy USA a také analýza krize peněžních toků. Závěrečná část práce navrhuje opatření, která by mohla další rozpočtové a dluhové krize zmírnit.