Diskriminace na trhu práce, genderové mzdové rozdíly - Seidlová, Michaela; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Szabová, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce se zabývá postavením žen na trhu práce, se zaměřením na genderové mzdové rozdíly. Popisuje problematiku diskriminace žen a odlišného oceňování ženské a mužské práce. V teoretické části se práce zaměřuje na základní terminologii a přehled českých i evropských legislativních předpisů, které by měly zajistit rovný přístup k ženám a mužům. Zásadní součástí práce je analýza mzdových rozdílů, která je provedena pomocí ukazatele Gender Pay Gap, a faktorů, které je ovlivňují. Mzdové rozdíly jsou analyzovány na úrovni národního hospodářství i na úrovni jednotlivých profesních skupin. Samostatná kapitola je věnována analýze makroekonomických faktorů, které jsou považovány za největší příčiny rozdílných příjmů. Práce předkládá statistická data, která vysvětlují odlišné postavení žen na trhu práce a zároveň přináší důkazy o mzdové diskriminaci žen. Výsledky analýzy jsou zasazeny do českého i evropského kontextu.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; trh práce; diplomové práce; labor market; master's theses