Analýza vývoja slovenskej ekonomiky od roku 1993 - Pročka, Peter (2010)
Diplomová práca skúma makroekonomický a fiškálny vývoj Slovenska od roku 1993 so zvýšeným akcentom na reformné opatrenia v oblasti verejných financií v rokoch 2003 a 2004. Obsah je zameraný na vyhodnotenie dôvodov prijatia reformného balíka, jeho obsahu, a významu pre následný rozvoj slovenského hospodárstva a fiškálnej oblasti. Prvá časť práce hodnotí hospodársku politiku do roku 2002, prebiehajúcu na pozadí transformačného procesu národného hospodárstva, a zároveň identifikuje stav, ktorý viedol k príprave a schváleniu reformnej legislatívy. Ďalšia časť práce je venovaná samotnému obsahu prijatých opatrení a zmenám, ktoré pre krajinu priniesli. Obsah tretej časti je venovaný analytickému vyhodnoteniu reálnych dopadov v makroekonomickom prostredí a v oblasti verejných financií. Záverečná časť rozširuje poznanie o medzinárodný rozmer, prostredníctvom komparácie obdobných reformných projektov v Maďarsku, Estónsku a Lotyšsku, a zároveň identifikuje stav a potenciálne riziká súčasného hospodárskeho a fiškálneho vývoja Slovenska.