Děti a zajištění na stáří - Novák, Zdeněk; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vybíralová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Existuje mnoho způsobů zajištění na předem očekávanou a zcela individuální událost v životě jedince - stáří, která je doprovázena ztrátou důchodu z ekonomické činnosti. Tyto jednotlivé varianty zajištění lze porovnat pomocí jejich likvidity, výnosnosti a rizikovosti. Nelze však administrativně určit složení optimálního portfolia zajištění na stáří, přičemž administrativní upřednostnění jedné varianty, znamená omezení ostatních. Jedním z nejstarších a nejpřirozenějších způsobů zajištění na stáří je investice do lidského kapitálu - výchova dětí. Výzkum ukazuje existující rozpory mezi teoriemi vývoje plodnosti, které připisují rozdílnou míru vlivu jednotlivým biologickým, socioekonomickým a kulturním faktorům. Empirický výzkum vývoje plodnosti v českých zemích znázorňuje čistě administrativní povahu jednoho z jejich faktorů, důchodového pojištění. Analýza vlivu nákladů na důchodové pojištění, a některých dalších vybraných faktorů vývoje úhrnné plodnosti v letech 1930-2009, je důkazem významného vlivu důchodového pojištění na úroveň plodnosti, který je teoreticky často zpochybňován. Významem práce je aplikace zjištěných skutečností do zásad pro reformu důchodového systém v České republice, který bude znamenat dlouhodobou udržitelnost a bude umožňovat skutečnou volbu optimálního portfolia zajištění na stáří.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; plodnost; důchodové pojištění; diplomové práce; fertility; pension insurance; master's theses