Cyklistika jako ekologický prvek dopravy - Kopecká, Petra (2010)
Práce je zaměřena na cyklistickou dopravu, která je šetrná k životnímu prostředí. Dále ukazuje, jak doprava životnímu prostředí škodí a jaká jsou možná řešení tohoto problému. V teoretické části jsou popsány základní druhy cyklokomunikací, jejich dělení a značení, přednosti cykodopravy a hlavní priority programu Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy. Praktická část pojednává o podpoře rozvoje cyklistické dopravy v Pardubickém kraji. Zde jsou zmíněny aktivity kraje, způsob financování výstavby cyklostezek, projekty plánované do budoucnosti a porovnání dopravy autem, MHD a na kole na vybraných trasách. Jsou zde popsány také druhy cyklostojanů a návrh na nové parkoviště pro kola před pardubickým vlakovým nádražím.