Environmentální Kuznetsova křivka v České republice - Mádr, Marek (2010)
Diplomová práce se věnuje tématu environmentální Kuznětsovy křivky (EKC). EKC je modelem vyjadřujícím vztah hospodářského vývoje a poškozování životního prostředí. Zvolené téma je aktuální mj. v souvislosti s probíhajícími diskuzemi týkajícími se globálního oteplování a vlivu lidské činnosti na tento fenomén. Koncept by nám tak mohl mnohé napovědět o budoucím vývoji znečišťování nejen v rozvojových zemích. Práce se zabývá otázkou, zda má výzkum vztahu hospodářského vývoje země a poškozování ŽP smysl. Práce se dále snaží přispět k potvrzení či vyvrácení platnosti konceptu EKC pro konkrétní situace. Konkrétně jde o ověření platnosti modelu EKC pro vybrané ukazatele znečištění životního prostředí v České republice. Hlavními metodami práce jsou rešerše literatury a empirická analýza. Rešerše odborných článků a dalších publikací týkajících se konceptu EKC je uvedena v první části práce. Druhá část je věnována empirickému testování EKC pro různé polutanty na příkladu České republiky. Rešerše literatury dospívá k tomu, že empirické ověřování platnosti modelu EKC má smysl. S výsledky je však třeba pracovat nanejvýš obezřetně. Závěrem vlastního výzkumu modelu EKC pro vybrané látky znečišťující ovzduší v České republice, je ověření platnosti modelu.