Stav Rakouska a jeho budoucnosť : na dějinách a rovnoprávnosti založené rozumovánie rakouského občana, povinnou uctou a upřímností ku slavné vládě projevené - Kampelík, František Cyril, 1805-1872 (F.C. Kampelík, 1860)
Kniha pojednává o jednotlivých národech, které žijí vRakousku-Uhersku. Autor se zabývá Slovany a především jejich jazykem, postavením Čechů mezi ostatními Slovany, v druhé části knihy Maďary a otázkou jejich vzdělanosti