Prediktoři soudobých ekonomických problémů - Mlýnek, Jonáš (2010)
V roce 2007 upadla americká ekonomika do nejhlubší recese od 30. let minulého století. Později se problémy přelily i do zbytku světa, který stejně jako USA, žil v přesvědčení, že žádné výraznější zpomalení nehrozí. Avšak i v těchto optimistických časech se objevovaly hlasy upozorňující na nezdravé fundamenty. Tato práce se zabývá fenoménem predikování ekonomických krizí se zaměřením na zmíněnou recesi. Analyzuje nejčastěji diskutované predikce a seznamuje s jejich autory, mezi nimiž je mnoho vysoce respektovaných osobností, ale také méně známí ekonomové. Podrobně rozebírá náhledy Nouriela Roubiniho, jenž se stal symbolem ekonomického předpovídání. Zkoumá vývoj a konzistenci jeho názorů, u kterých zpětně ověřuje jejich správnost a vyvozuje z nich obecné závěry.