Prediktoři soudobých ekonomických problémů - Mlýnek, Jonáš; Sirůček, Pavel, 1965-; Nečadová, Marta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
V roce 2007 upadla americká ekonomika do nejhlubší recese od 30. let minulého století. Později se problémy přelily i do zbytku světa, který stejně jako USA, žil v přesvědčení, že žádné výraznější zpomalení nehrozí. Avšak i v těchto optimistických časech se objevovaly hlasy upozorňující na nezdravé fundamenty. Tato práce se zabývá fenoménem predikování ekonomických krizí se zaměřením na zmíněnou recesi. Analyzuje nejčastěji diskutované predikce a seznamuje s jejich autory, mezi nimiž je mnoho vysoce respektovaných osobností, ale také méně známí ekonomové. Podrobně rozebírá náhledy Nouriela Roubiniho, jenž se stal symbolem ekonomického předpovídání. Zkoumá vývoj a konzistenci jeho názorů, u kterých zpětně ověřuje jejich správnost a vyvozuje z nich obecné závěry.
Vedoucí práce: Pavel Sirůček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; predikce; finanční krize; bakalářské práce; prediction; financial crises; bachelor's theses