Výpadek příjmů v penzi a spoření na důchod - Bezděk, Jan (2010)
Hlavním cílem bakalářské práce je zjistit k jakému propadu finančních příjmů dochází při přechodu z produktivního věku do penze a jak tomuto propadu zabránit pomocí spoření v rámci dobrovolného pilíře důchodového systému. Za tímto účelem je teoretická část věnována popisu současného důchodového systému, zatímco praktická část se věnuje výpočtu konkrétních propadů finančních příjmů pro různé příjmové kategorie a analýze hlavních spořících produktů sloužících k zajištění finančních prostředků na penzijní věk. Závěr práce ukazuje na nutnost dlouhodobého spoření v rámci dobrovolného důchodového pilíře, bez něhož hrozí většině obyvatel pokles životní úrovně při přechodu do penze.