Finanční hodnocení investice v oblasti dopravy - Horák, Jan (2010)
Tato práce analyzuje současnou situaci na českých železnicích a následně ekonomicky oceňuje vzorovou investici soukromého sektoru v tomto odvětví. Skládá se ze dvou základních částí. V Teoretické části uvádíme současný metodologický aparát používaný k hodnocení investičních záměrů. Jde zejména o přehled základních přístupů k investičnímu hodnocení jako takovému a také o metody zjišťování jednotlivých parametrů, které tyto přístupy používají. Praktická část popisuje současnou situaci v osobní železniční dopravě v České republice, identifikuje její klíčové charakteristiky a uvádí obecné perspektivy možných investičních záměrů. Následně je pomocí zmíněného teoretického aparátu zhodnocen fiktivního podnikatelský záměr v této oblasti.