Mezinárodní organizace a jejich rozvojová agenda vybrané případy - Králová, Martina (2010)
Cílem této práce je analýza rozvojové agendy mezinárodních organizací v obecné a případové rovině. První kapitola analyzuje příčiny a formy dnešního nerovnoměrného rozvoje světa. Část první kapitoly je věnována také efektivitě rozvojové pomoci, která se stala jedním z nejdiskutovanějších témat v rozvojové agendě vůbec. Ve druhé kapitole řeším postavení mezinárodních organizací, zejména Organizace spojených národů, v globálním vládnutí. Zmiňuji vliv OSN na mezinárodní rozvojovou agendu a nutnou reformu OSN. V poslední kapitole analyzuji přístupy k rozvojové agendě a řešené problémy v rámci Organizace spojených národů.