Střednědobé hodnocení efektů východního rozšíření EU - Dvořák, Pavel (2010)
Tato práce popisuje politicko-ekonomická specifika východního rozšíření Evropské unie. Zkoumá vliv rozšíření na staré a nové členské země EU. Také související změny v politikách EU. V první kapitola popisuje historický vývoj spolupráce a realizace přistoupení zemí východního rozšíření. Druhá kapitola hodnotí pozice a očekávání EU i nových členských zemí v souvislosti s rozšířením. Třetí kapitola uvádí ekonomické a politické efekty rozšíření v spojitosti s hosodářským vývojem a politikami EU.