Aktuální problémy měnové integrace v Evropě - Zázvorka, Jan (2010)
Práce analyzuje současné problémy evropské měnové integrace na základě teorie optimální měnové oblasti a snaží se o její aplikaci na zásadní makroekonomické nerovnováhy, které současná evropská integrace vykazuje. Práce tak usiluje o vymezení zásadních problémů měnové integrace, které dále konkretizuje na příkladu Řecka, jež je v kontextu makroekonomických nerovnováh zmiňováno nejčastěji a snaží se z analýzy makroekonomických nerovnováh v Evropě vyvodit doporučení pro další vývoj měnové integrace.