Vliv zahraničních investic na hospodářský rozvoj vybraných zemí SVE - Polívka, Martin (2009)
Práce zkoumá vliv přímých zahraničních investic na hospodářství České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska v období let 1993-2007 optikou tří makroekonomických ukazatelů: hrubého domácího produktu, míry nezaměstnanosti a exportu. Práce je rozdělena na čtyři kapitoly. V první kapitole je definován pojem přímých zahraničních investic a provedeno jejich základní dělení. Druhá kapitola podrobně rozebírá přímé i nepřímé efekty PZI na HDP, míru nezaměstnanosti a vývoz. Třetí kapitola analyzuje příliv PZI do středoevropského regionu jako celku i jednotlivých zemí. Důraz je kladen na hospodářskou politiku vůči zahraničním investorům, odvětvovou a regionální strukturu PZI. Čtvrtá kapitola analyzuje dopady PZI na zmíněné tři makroekonomické ukazatele ČR, SR, Polska a Maďarska prostřednictvím jednoduché lineární regrese. Nechybí ani závěrečné zamyšlení na perspektivními dopady PZI, především s ohledem na jejich odvětvovou strukturu.