Vliv zahraničních investic na hospodářský rozvoj vybraných zemí SVE - Polívka, Martin; Černá, Iveta, 1979-; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce zkoumá vliv přímých zahraničních investic na hospodářství České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska v období let 1993-2007 optikou tří makroekonomických ukazatelů: hrubého domácího produktu, míry nezaměstnanosti a exportu. Práce je rozdělena na čtyři kapitoly. V první kapitole je definován pojem přímých zahraničních investic a provedeno jejich základní dělení. Druhá kapitola podrobně rozebírá přímé i nepřímé efekty PZI na HDP, míru nezaměstnanosti a vývoz. Třetí kapitola analyzuje příliv PZI do středoevropského regionu jako celku i jednotlivých zemí. Důraz je kladen na hospodářskou politiku vůči zahraničním investorům, odvětvovou a regionální strukturu PZI. Čtvrtá kapitola analyzuje dopady PZI na zmíněné tři makroekonomické ukazatele ČR, SR, Polska a Maďarska prostřednictvím jednoduché lineární regrese. Nechybí ani závěrečné zamyšlení na perspektivními dopady PZI, především s ohledem na jejich odvětvovou strukturu.
Vedoucí práce: Iveta Černá
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Polsko; Maďarsko; Slovensko; bakalářské práce; Poland; Hungary; Slovakia; bachelor's theses