Postavení Velké Británie v rámci evropského integračního procesu - Berková, Blanka (2010)
Tato práce pojednává o vztahu Velké Británie a "Evropy". Zaměřila jsem se na období od konce druhé světové války až po současnost. Hlavní cílem této práce je analyzovat postavení Velké Británie v rámci integračního procesu v Evropě. Dále je mým cílem objasnit přístup Velké Británie ke společné měně euro, zhodnotit jak si Velká Británie stojí v plnění pěti ekonomických testů Gordona Browna a odpovědět na otázku, zda existuje reálná možnost, že Británie přijme euro v blízké budoucnosti. V první části zmiňuji základní ekonomické i politické podmínky, které do velké míry ovlivnily pozdější politiku Británie v "Evropě". Ve druhé kapitole této práce se blíže věnuji samotnému zapojování Velké Británie do integračního procesu. Třetí kapitola je pak věnována otázce eura.