Nové trendy v mezinárodní přepravě - Urban, Robin (2010)
Cílem této bakalářské práce je analyzování a specifikace alternativních způsobů přepravy k námořní přepravě ve vztahu k Evropě a Asii. V úvodní kapitole jsou uvedeny ekonomické faktory, které celosvětově ovlivňují směr a objem přepravovaných nákladů. Klíčová část práce se zabývá identifikací silniční a železniční přepravních koridorů, které by měly odlehčit v současnosti přetížené námořní přepravě. V rámci této práce je představena i nová technologie SkySail, která byla vyvinuta pro lodě za účelem snížení nákladů spojených se spotřebou paliva a znečištěním ovzduší.