Vliv cen komodit na vybrané měnové kurzy - Pečeňa, Lukáš (2010)
Bakalářská práce se zabývá mezitržní korelací devizového a komoditní trhu. Tato mezitržní korelace je demonstrována na vztahu kurzu komoditních měn a cen vybraných komodit. Bakalářská práce definuje komoditní měny jako měny států, které exportují především komodity. Jedná se o Austrálii, Kanadu a Nový Zéland. Cílem práce je vyjmenovat základní determinanty měnového kurzu, popsat základní charakteristiky států Austrálie, Kanady a Nového Zélandu a především prokázat závislost mezi kurzem komoditních měn a cenou komodit, jež významné množství tyto státy vyvážejí. Závěrem jsou shrnuty veškeré poznatky, ke kterým autor během psaní práce dospěl, a je nastíněno jejich možné využití.