Připravenost ČR na přijetí jednotné evropské měny - Merglová, Kamila; Čajka, Radek, 1983-; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Cílem této práce je zhodnocení současného stavu připravenosti České republiky na přijetí společné evropské měny. Zaměřuji se zde na vyhodnocení podmínek, je by měla ČR splnit, aby pro ni zavedení eura bylo co nejpřínosnější. Významná část práce se zabývá vyhodnocením plnění Maastrichtských kritérií a krátkým výhledem do budoucna. Provedena je také analýza reálných kritérií konvergence z hlediska ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou, a dále analýza adaptačních mechanismů, které by měly ČR pomoci při vyrovnávání se s dopady asymetrických šoků. V závěru práce je popsán proces zavedení eura na území ČR při aplikaci scénáře jednorázového zavedení eura.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; zavedení eura; bakalářské práce; introduction of euro; bachelor's theses