Vliv globální ekonomické krize na proces měnové integrace v Evropě - Kosek, Martin (2010)
Tato práce pojednává o dopadu hospodářské krize v roce 2008 na státy, které již členy eurozóny jsou nebo o členství usilují. Práce je rozdělena do 4 kapitol, kdy se první dvě zabývají ekonomickým dopadem krize na vybrané státy Evropské unie, jež byly zasaženy recesí nejvíce. Ve druhé části je kladen větší důraz na procesy, které hospodářská krize v rámci EU rozpoutala a ukázala na mnoho nedostatků, které otřásají základy tohoto ambiciózního sjednocování.