Realizace rozvojové pomoci pomocí mikroúvěrů - Rippl, Josef (2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou mikrofinancí v rozvojovém světě a jejím cílem je zjistit, zda mikrofinance představují jednu z možných, efektivních forem rozvojové pomoci. První část práce je zaměřena na analýzu rozvojových zemí, jako specifické skupiny světového hospodářství, objasňuje hlavní příčiny jejich zaostalosti. Práce dále popisuje rozvojovou pomoc a jednotlivé její současné formy. Klíčová část práce se soustředí na historii mikrofinancí, hlavní principy jejich fungování, objasňuje, jak probíhá proces poskytnutí mikroúvěru, ukazuje, jaké přínosy mají mikrofinance pro jejich uživatele, ale také mikrofinance kritizuje. Mikrofinance v praxi jsou demonstrovány na bangladéšské bance Grameen, nejstarší mikrofinanční instituci na světě. V rámci této části jsou představeny 2 úvěrové programy: Grameen I a Grameen II, kterými banka během svého vývoje prošla, pravidla jejich fungování a hlavní úvěrové produkty, které oba programy nabízí.