Realizace rozvojové pomoci pomocí mikroúvěrů - Rippl, Josef; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Ashraf, Shahed Jamal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou mikrofinancí v rozvojovém světě a jejím cílem je zjistit, zda mikrofinance představují jednu z možných, efektivních forem rozvojové pomoci. První část práce je zaměřena na analýzu rozvojových zemí, jako specifické skupiny světového hospodářství, objasňuje hlavní příčiny jejich zaostalosti. Práce dále popisuje rozvojovou pomoc a jednotlivé její současné formy. Klíčová část práce se soustředí na historii mikrofinancí, hlavní principy jejich fungování, objasňuje, jak probíhá proces poskytnutí mikroúvěru, ukazuje, jaké přínosy mají mikrofinance pro jejich uživatele, ale také mikrofinance kritizuje. Mikrofinance v praxi jsou demonstrovány na bangladéšské bance Grameen, nejstarší mikrofinanční instituci na světě. V rámci této části jsou představeny 2 úvěrové programy: Grameen I a Grameen II, kterými banka během svého vývoje prošla, pravidla jejich fungování a hlavní úvěrové produkty, které oba programy nabízí.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; mikrofinance; rozvojová pomoc; bakalářské práce; microfinance; development assistance; bachelor's theses