Vývoj pravomocí a funkcí Evropského parlamentu do přijetí Smlouvy o EU - Láznička, Viktor; Novotný, Lukáš, 1979-; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Osnova: 1. Úvod 2. Vznik a vývoj Evropských společenství - především postavení a působnost jednotlivých institucí se zaměřením na EP - ( vývoj názvu EP ) - cesta k přímým volbám a rozšiřování pravomocí 3. Vývoj pravomocí a funkcí Evropského parlamentu -- obecně a) Kontrolní pravomoci EP b) Pravomoci EP v legislativním procesu c) Rozpočtové pravomoci EP d) Ostatní pravomoci ( Vliv na složení jednotlivých institucí, Petiční právo, Souhlasné řízení ...) 4. Závěr Práce popisuje vývoj pravomocí a funkcí jedné z nejvýznamnějších institucí Evropské unie, Evropského parlamentu. Zachycuje období od roku 1952, tedy od vzniku Společného Shromáždění, instituce která Evropskému parlamentu bezprostředně předcházela, až do přijetí Smlouvy o Evropské unii. Zaměřuje se především na pravomoci kontrolní, rozpočtové a legislativní. Je zde zaznamenán nejen jejich vývoj, ale také jednotlivé příčiny, které vedly k jejich změně a rozšiřování. V neposlední řadě je pozornost věnována tomu, do jaké míry Evropský parlament jednotlivé pravomoci uplatňoval a jak bylo jejich uplatňování respektováno ze strany ostatních institucí Evropské unie.
Vedoucí práce: Lukáš Novotný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; parlament; bakalářské práce; parliament; bachelor's theses