Firemná kultúra spoločnosti Vodafone Czech Republic a.s. - Štalmachová, Ivana; Džbánková, Zuzana, 1967-; Soukupová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Firemná kultúra je dôležitým indikátorom dlhodobej úspešnosti podniku. Predstavuje súbor hodnôt, noriem a postojov, ktoré sa formujú v procese vzájomnej interakcie jej členov a významným spôsobom ovplyvňujú všetky vnútropodnikové procesy a činnosti i vzťahy s okolím. Prvá časť diplomovej práce sa venuje popisu firemnej kultúry z teoretického hľadiska, čo zahŕňa definíciu pojmu, charakteristiku a typológiu firemnej kultúry, jej vzťah k riadiacim procesom firmy a tiež zmeny firemnej kultúry. Druhá časť je zameraná na popis a analýzu firemnej kultúry spoločnosti Vodafone Czech Republic a.s. Pozornosť je venovaná jej väzbe na stratégiu spoločnosti, jednotlivým prvkom firemnej kultúry a ich prejavom v internej komunikácii a vo vzťahu k zamestnancom. Samostatnú časť tvorí problematika spoločenskej zodpovednosti, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou firemnej kultúry spoločnosti. Záver patrí zhodnoteniu firemnej kultúry Vodafonu s dôrazom na jej silu a výhody a nevýhody z nej vyplývajúce.
Vedoucí práce: Zuzana Džbánková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses