Pracovní migrace z Lotyšska od roku 2004 - Joska, Jan (2010)
Lotyšsko je tradiční emigrační zemí. Během posledního desetiletí se navíc odehrály skutečnosti, které významně ovlivnily migrační toky z Lotyšska. Byl to především vstup do Evropské unie v roce 2004 a propuknutí světové finanční krize, která se v Lotyšsku začala naplno projevovat v roce 2008. V této práci zjišťuji na základě dostupných zdrojů, jak velký je pro Lotyšsko problém emigrace a pomocí korelační analýzy zkoumám, jaké faktory působí na emigraci. Ukázalo se, že existuje velmi silná závislost mezi růstem HDP a emigrací i mezi mírou nezaměstnanosti a emigrací. Závislost druhého vztahu se zvětšuje po příchodu ekonomické recese. Zatímco v období ekonomického růstu byla emigrace ovlivňována růstem HDP, v krizi se Lotyši rozhodují spíše podle nezaměstnanosti. Dále se ukázalo, že oficiální lotyšské údaje o emigraci jsou velmi podhodnocené a lotyšský problém je tak mnohem větší, než se zdá.