Současná finanční krize a její dopad na mezinárodní obchod - Peterka, Martin (2010)
Práce si klade za cíl jednak objasnit faktory, které vedly ke vzniku současné finanční krize, a dát je do souvislostí. Důraz je kladen zejména na způsob poskytování hypoték v USA, politiku FEDu a na kreditní deriváty. Dále se práce věnuje dopadům krize na významná odvětví, trhy a státy. Jsou diskutovány účinky krize na bankovnictví, akciové a komoditní trhy, realitní sektor a automobilový průmysl jako na důležité determinanty mezinárodního obchodu. Krátce je naznačeno, jak se s krizí vypořádaly státy jako Německo, Čína, USA a i Česká republika. Závěr práce je pak věnován dopadům krize na mezinárodní obchod, které vyplývají z problematiky řešené v předchozích částech. Diskutována je komoditní i teritoriální struktura mezinárodního obchodu v letech krize, zdůrazněny jsou pak dopady na zahraniční obchod České republiky.