Porovnanie volieb do EP v rokoch 2004 a 2009 s prípadovou štúdiou Slovenska - Böhmová, Dorota (2010)
Táto práca pojednáva o voľbách do Európskeho parlamentu v rokoch 2004 a 2009, pričom konkrétny dôraz je kladený na Slovensko, ako na novú členskú krajinu. Východiskami pre skúmanie volebných výsledkov v týchto voľbách bol model volieb druhého rádu, ako bol formulovaný po prvých priamych voľbách do Európskeho parlamentu v roku 1979. Druhou líniou práce je momentálna situácia strán reprezentujúcich sociálnu demokraciu a celková kríza sociálnej demokracie, ktorá sa prejavila vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2009. Na Slovensku však tento prepad sociálnej demokracie reprezentovanej vládnou stranou SMER -- SD nenastal, čím sa nepotrvdilo práve jedno zo základných pravidiel teórie volieb druhého rádu. Práca teda rieši aj otázku, či je tento model plne aplikovateľný aj na Slovensko, ako reprezanta tzv. východného rozšírenia.