Realizace energetické politiky EU v návaznosti na vztahy s Ruskou federací - Halasová, Eliška (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá energetickou politikou EU a její realizací. V první kapitole je naznačen vývoj této politiky od samého počátku až po současnost. Druhá část práce se zaměřuje na energetickou závislost EU a zajišťování jednotlivých energetických zdrojů.Třetí kapitola pak shrnuje vztahy EU a Ruské federace v oblasti energetiky. Popisuje právní rámec vztahů mezi těmito zeměmi, jejich vzájemnou závislost, problémy ve vzájemných energetických vztazích a v závěru poukazuje na možnosti řešení energetické závislosti EU na Ruské federaci.