Porovnání návrhů zákona o lobbingu v ČR a SR - Kohoutková, Markéta; Vymětal, Petr; Laboutková, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Tématem této práce je lobbing, konkrétně je těžištěm komparace návrhů zákonů na regulaci lobbingu v České republice a Slovenské republice. Nejdříve se práce zaměřuje na historii pojmu lobbing, jeho vývoj a vnímání ve společnosti. Důležitou součástí úvodní kapitoly je i vymezení pojmu lobbing vůči korupci, pojmenování společných i rozdílných znaků. Další část je věnována popisu a představení základních teoretických přístupů k regulaci lobbingu a vymezení pojmu lobbing, což je zásadní pro možnost jeho úspěšné regulace. Hlavní část práce představuje postupně oba návrhy zákonů tak, aby je bylo možno následně komparovat. Práce si klade za cíl odpovědět na tři základní otázky "V čem se lobbing liší od prostého ovlivňování něčího názoru?", "Nakolik souvisí precizní vymezení pojmu lobbing s možností jeho kvalitní regulace?"a "Jaké jsou rozdíly mezi českou a slovenskou navrhovanou úpravou lobbingu?"
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; korupce; bakalářské práce; corrupt practices; bachelor's theses