Sociální sítě v České republice - Grund, Michal; Měsíček, Libor; Raška, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Cílem této práce je nejprve přiblížit pojmy sociální skupina a sociální síť, uvést příčiny a okolnosti jejich vzniku a popsat jednotlivé subjekty sociálních vztahů. Dále je v práci představen pojem Social Networking Site, včetně historie vývoje v České republice i zahraničí. Práce poskytuje srovnání vybraných českých sociálních sítí s celosvětovým fenoménem - Facebook. Analyzuje příčiny současného stavu pomocí srovnání služeb, které jednotlivé sítě nabízejí, a pomocí průzkumu mezi uživateli těchto sítí. Toto srovnání poskytuje názorný přehled služeb, jež jsou pro dané sítě unikátní. Také vypovídá o současné úloze a pozici sociálních sítí ve společnosti. Další část obsahuje aktuální směry vývoje a mapuje poslední trendy v této oblasti. Na tomto základě je v závěrečné části uvedeno několik možných scénářů budoucího vývoje. Vzhledem k současné situaci, kdy v tomto segmentu celosvětově dominuje jediná síť, Facebook, je především na očekávaný budoucí vývoj hleděno z globálního hlediska. Práce poukazuje na silné i slabé stránky sociálních sítí, vnímá jak oblasti pro vhodné využití, tak možná rizika, spojená s používáním těchto sítí. Může sloužit jako podklad pro hledání optimální sociální sítě v budoucnosti.
Vedoucí práce: Libor Měsíček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses