Náklady v IS/ICT - teorie a praxe - Zahradníková, Lucie (2011)
Práce se zaměřuje na oblast nákladů v IS/ICT v podnikání. Jejím úkolem je poskytnout přehled o této problémové oblasti lidem, kteří se o dané téma doposud nezajímali. Tato práce je rozdělena do dvou částí - na část teoretickou a praktickou. Teoretická část bakalářské práce je věnována definicím a vyjasnění nejdůležitějších pojmů, které jsou v řízení nákladů IS/ICT využívány. Mezi ně patří náklady, účetnictví a IS/ICT. Dále je v této části uvedeno několik přístupů k členění nákladů včetně uvedení příkladů, které náklady spadají do konkrétní skupiny. Poslední kapitola teoretické části je vyhrazena analýze nákladů. Mnohdy nestačí pouze vědět, jaké náklady podnik má, ale jak se dají vyčíslit. Tato kapitola je věnována pouze metodě celkových nákladů vlastnictví (TCO). Z důvodu praktické části, ve které je znázorněno porovnání TCO a TBO (celkové přínosy vlastnictví), nalezneme ještě v teoretické části definici tohoto termínu. Praktická část znázorňuje výpočet TCO a TBO související se zavedením nového informačního systému. Následuje porovnání celkových nákladů vlastnictví s celkovými přínosy vlastnictví. Tímto porovnáním má podnik možnost zjistit, za jakou dobu mu přínosy převýší náklady.