Metodika pro vývoj webových aplikací - Mittner, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Burkoň, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato práce se zabývá metodikami vývoje softwaru, zejména webových aplikací. Jejím hlavním cílem je navrhnout metodiku, která pomůže zajistit kvalitní vývoj webových aplikací a která umožní předcházet řadě často se opakujících problémů. První kapitola se věnuje charakteristice současného stavu, potřebnosti procesu a disciplíny, nezbytnosti týmového vývoje a významu vhodných nástrojů. Druhá kapitola popisuje specifika vývoje pro web. Definuje kritéria kvality ve vztahu k webovým aplikacím, zejména co se hledisek přístupnosti, použitelnosti a bezpečnosti týče. Zabývá se webovými frameworky a výhodami a riziky plynoucími z jejich použití. Předkládá také vybrané požadavky na metodiku pro webový vývoj a charakterizuje typy projektů, pro které má být metodika použitelná. Třetí kapitola analyzuje vhodnost vybraných modelů životního cyklu a metodik vývoje softwaru pro webové aplikace. Z modelů životního cyklu se zabývá modelem "programuj a opravuj", vodopádovým modelem a inkrementálním modelem. Dále se věnuje předpokladům agilních metodik a míře jejich splnitelnosti v případě vývoje pro web. Pro analýzu metodik je využit systém hodnocení a výběru metodik METES, pomocí kterého se zkoumají metodiky Rational Unified Process, Open Unified Process, Extrémní programování, Scrum a Feature Driven Development. Čtvrtá kapitola se věnuje charakteristice metodiky Open Unified Process. Popisuje její principy, prvky a proces vývoje. Hlavní, pátá kapitola se zabývá návrhem metodiky pro vývoj webových aplikací. Jako základ je zvolena metodika Open Unified Process, jejíž prvky jsou doplněny a upraveny pro potřeby webového vývoje. Z prvků metodiky jsou zpracovány principy, praktiky, role, produkty, činnosti, proces vývoje, návody a pokyny a nástroje. Každý prvek je upraven, aby odpovídal specifickým potřebám webových aplikací.
Za účelem dosažení vyšší kontroly nad kvalitou webové aplikace jsou nedílnou součástí produktů také podrobné kontrolní seznamy, jejichž cílem je předcházení nejčastěji se vyskytujícím chybám a problémům. Práci uzavírá přehled nástrojů, které byly ověřeny při webovém vývoji.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses