Elektronické mýtné systémy ve městech - Verner, Radim; Zelený, Lubomír; Svoboda, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Cílem diplomové práce je popis a zhodnocení dopravy, zejména v prostředí měst, s důrazem na možnosti využití moderních technologií pro řízení a regulaci dopravy v těchto oblastech. První část práce je věnována charakteristice vývoje dopravy v rámci městského urbanizačního procesu. Další kapitoly jsou zaměřeny na nejrozšířenější subsystémy městské hromadné dopravy, problematiku zejména externích nákladů, jež v silniční dopravě vznikají, a možnosti jejího zpoplatnění. V této oblasti je věnován prostor zejména elektronickým mýtným systémům, jejich právnímu rámci, základní architektuře, popisu nejrozšířenějších technologií a interoperabilitě a standardizaci v této oblasti. Ve druhé a hlavní části práce je provedena analýza zhodnocení městských mýtných systémů na příkladě tří velkých norských měst: Osla, Trondheimu a Bergenu. Zde jsou nastíněny hlavní důvody, proč tato města k zavedení těchto systémů přistoupila, jejich základní parametry, dosažené efekty a v neposlední řadě též úvaha nad řešením obdobného systému, který by v budoucnu mohl fungovat rovněž v Praze.
Vedoucí práce: Lubomír Zelený
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; Norsko; diplomové práce; Norway; master's theses