SaaS IT helpdesk- Inovační koncepce IT helpdesku - Andrle, Tomáš; Pour, Jan; Mikulka, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na téma informačních systémů pro podporu procesů podnikových IT helpdesků. První část práce je analytická. Prostřednictvím ukázek a charakteristik dostupných variant produktů na trhu jsou kriticky hodnoceny možnosti jejich praktického užití při různících se organizačních specifikacích (velikost, předmět podnikání, atd.). Důležitým aspektem pro nasazení a provoz IT helpdesku se ukázal být problém zabezpečování personálních a infrastrukturních zdrojů. Konec této části práce motivačně shrnuje nalezené nedostatky současných pojetí IT helpdeskových informačních systémů. Druhá část, ve které spočívá hlavní přínos celé práce a je částí původní, přichází s rozuzlením problémů analytické části. Řešení spočívá v inovativní koncepci IT helpdesku, která by byla dostupná veřejnosti bez nutnosti vstupních investic a provozována jako distribuovaná služba dle principů modelu Software as a Service (SaaS). Nová koncepce přináší řadu procesních a implementačních vylepšení, které ji centralizují v jeden konsolidovaný celek. Koncept ilustruje mapu funkčních komponent a abstrahované provozní prostředí potenciálního produktu. Závěr původní části práce je pak věnován stránce motivační, kde je představena možná oceňovací metoda služby. Dílo aspiruje na to stát se manuálem pro vývojáře obdobných řešení, kteří mohou čerpat z bohatých zkušeností autora a promítnout zmíněné představy o "ideálu" SaaS IT helpdesku do reálných komerčních produktů.
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; inovace; bakalářské práce; innovations; bachelor's theses