Financování základních škol - srovnání dvou ZŠ v Jihočeském kraji - Petrželová, Soňa (2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na systém financování školství v České republice. Teoretická část je věnována financování regionálního školství. Popisuje hlavně jeho právní úpravu a systém. Následně rozebírá výkonové a programové financování. Soustřeďuje se zvláště na financování základních škol, jejich tvorbu rozpočtu, fondů a výročních zpráv. V praktické části se práce zaměřuje na rozbor financování a hospodaření dvou konkrétních základních škol -- ZŠ a MŠ Tábor a ZŠ a MŠ Jistebnice. Na tomto základě je následně provedena jejich komparace a návrhy případných zlepšení pro zvýšení efektivity a hospodárnosti škol.