Financování veřejných vysokých škol a jeho změny - Rokosová, Monika (2011)
Tato bakalářská práce analyzuje systém financování veřejných vysokých škol v České republice a jeho změny. Zpočátku podrobně popisuje naše vysoké školství a upozorňuje na jeho nedostatky. V další části se zabývá současným systémem financování veřejných vysokých škol, diskutuje jeho největší problémy a popisuje připravované změny, které by tyto nedostatky mohly odstranit. Největší část je pak věnována otázce zavedení školného. Jsou zde nastíněny argumenty pro a proti jeho zavedení. Tato práce představuje dvě konkrétní formy finanční spoluúčasti studentů, komparuje jejich slabé a silné stránky a snaží se tak navrhnout nejvhodnější model pro Českou republiku. Také je ukázáno, jak by se mohl zlepšit současný systém finanční podpory studentů, a na závěr je zmapována současná situace v České republice týkající se zavedení školného.