Východní Německo 1989-2009 integrace a hospodářský vývoj - Říšová, Zuzana (2010)
Oblast NDR prošla po politickém převratu a pádu Berlínské zdi krátkým ekonomickým a politickým transformačním procesem, který vyústil ve sjednocení se Spolkovou republikou Německo. Prvotní optimistická očekávání ohledně brzkého sblížení hospodářství obou částí státu se však záhy rozplynula. Ani s podporou masivních subvencí ze strany starých spolkových zemí si region po dvaceti letech nevede o mnoho lépe, než ekonomicky nejsilnější země střední a východní Evropy. Práce hospodářskou situaci ve východním Německu a její vývoj v posledních dvaceti letech analyzuje prostřednictvím tří základních problémových okruhů, které vykrystalizovaly po znovusjednocení Německa: stavu průmyslové základny, vnitroněmecké migrace obyvatel z východního do západního Německa a situace na pracovním trhu. Na skutečnosti, že jde o slabá místa ekonomik nových spolkových zemí, se od znovusjednocení Německa nic nezměnilo.