Rusko-gruzínský konflikt 2008 a energetická bezpečnost - Stárek, Václav; Cibulková, Petra, 1977-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Předkládaný text se zabývá ozbrojeným konfliktem v Gruzii ze srpna 2008 ve dvou rovinách. Zaprvé, shrnuje závěry vyšetřovací mise ustavené Evropskou komisí v prosinci téhož roku. Smyslem této části je kromě obeznámení čtenáře s nejpodstatnějšími nálezy terénního šetření do Gruzie vyslaných odborníků také ukázat, jaké důsledky vyplynuly z jejich zprávy pro energetický sektor. Zadruhé, práce hodnotí povahu motivů, jež vedly dvojici hlavních soupeřících stran, tj. Gruzii a Ruskou federaci, k vyostření situace a přechodu k otevřenému násilí. Tato analýza vychází jednak z informací obsažených ve zprávě výše uvedené mise, jednak z oficiálních materiálů konkretizujících státní energetické koncepce obou zemí. Účelem tohoto úseku je pokusit se zodpovědět, jestli a do jaké míry vojenský střet sledoval záměry státních energetických koncepcí zmíněných zemí.
Vedoucí práce: Petra Cibulková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; Kaspické moře; energetika; Gruzie; Rusko; bakalářské práce; Caspian Sea; energy industries; Georgia (Republic); Russia; bachelor's theses