Ekonomika sportovního klubu - Prorok, Josef (2010)
Sportovní klub může být buď občanské sdružení založené za účelem podpory a rozvoje sportu, nebo obchodní společnost. Ekonomika sportovního klubu, jako veřejně prospěšné organizace, je odrazem vládní výdajové politiky a privátní ekonomiky daného sportovního klubu. Je to kombinace přerozdělení finančních prostředků ze státního rozpočtu na podporu sportu a tělovýchovy a příjmem finančních zdrojů z aktivní činnosti klubu. Sportovní klub je závislý na členské základně, podle které se státní finanční prostředky rozdělují. Členská základna má na ekonomiku sportovního klubu pozitivní vliv i z hlediska příjmů z členských příspěvků.